Är det ok att köpa begagnade däck?

Jag har funderat lite över det här med att köpa däck. Det är ju en stor kostnad att köpa helt nya till bilen, särskilt om man behöver både sommardäck och vinterdäck. Såg att det fanns begagnade däck Uppsala och det fick mig att fundera på om det är ok att köpa begagnade däck. Jag har försökt läsa om detta lite och fick fram att det kan fungera fint att köpa begagnat, så länge man inte tummar på säkerheten. Sedan så ska man kolla priset noga, då det ibland finns de som tar överpriser för begagnade däck.

Vad man bör kolla efter

Jag hittade en bra lista över vad man ska kolla på om man tänker sig att köpa begagnade däck Uppsala. Den listan tar upp att man inte ska köpa däck som har ett mönsterdjup under 4 mm. Ett helt nytt har 8 mm, och minsta tillåtna är 1,6. Men det är bra att ha marginaler och att inte däcket tar slut direkt. Sedan ska man känna över däckets yta, så att det inte är onormalt slitet någonstans. Man ska även kolla efter sprickor, och andra skador och deformationer. En annan bra sak att kolla efter är den kod med 4 siffror som ska finnas på däck, för den visar vilket år och vecka som däcket tillverkades.

Sen så läste jag att det var bra att kontrollera att det går att få loss hjulmuttrarna. Sen så stod det att om man ska köpa begagnade dubbdäck, så bör man inspektera alla hjul och se hur dubbarna har nötts ner eller om det har lossnat några.

Så, som sagt, kollar man bara över däcken på rätt sätt så är det helt klart ok att köpa begagnat!

 

13 Feb 2018