I vilken ordning städar du?

Jag gillar effektivitet i det mesta jag gör. Ska man göra något så ska man göra det bra, annars kan det ju kvitta. Det är något jag lärde mig av min farmor och något jag lever efter än idag. I allra högsta grad gäller det städningen. Nu menar jag ju inte den där vardagsstädningen, utan när man vill städa för att få det riktigt rent vilket man kanske gör ett par, tre gånger per år. Många gör det strax innan jul och sen igen till våren. Själv försöker jag få in åtminstone en storstädning till och då på sommaren. Jag diskuterade detta med min mamma härom dagen och insåg att vi städar på helt olika sätt. 

Så här gör jag

Jag städar alltid i en viss ordning. Både för att jag vet att det blir renast så, men också för att jag då vet var jag är någonstans i processen. I denna ordning städar jag:

  1. Taklampor, tak och taklister dammas
  2. Fönster putsas
  3. Fönsterbräden torkas
  4. Elementen dammas
  5. Bokhyllor dammas
  6. Övriga möbler dammsugs eller torkas
  7. Arbetsbänkar rengörs
  8. Golvlisterna torkas av
  9. Dammsugning
  10. Svabbning

Ja, självklart tar jag ju bort alla gardiner, dukar och mattor och antingen så skakar jag dem utomhus eller så kör jag dem i tvätten. Om jag skulle byta ordning på dessa saker så skulle jag inte veta vad jag höll på med och då finns det risk att jag missar något. Mamma däremot, hon tar rum för rum. Det tycker jag låter jobbigare, då ser det ju inte ut som man gör nåt! 

9 Aug 2018