Recept på knäckig rabarberpaj

Här kommer ett härligt recept på en riktigt knäckig rabarberpaj. Den blir så där segt knäckig i ugnen. Den sura rabarbern blandar sig med det söta, knäckiga, till det blir det vaniljglass, eller vaniljsås. Är pajen het, passar den kalla glassen till bäst, då får man den där kontrasten mellan hett och kallt. Mums! Här kommer receptet, som har tagits från Hembakat:

Knäckig rabarberpaj, 6 portioner Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Fyllning:

  • 300 g rabarber
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk maizenastärkelse

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj och skiva rabarbern. Blanda med strösocker och maizena. Lägg dem i en pajform på ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull tillsammans med strösocker, sirap och vispgrädde.
  4. Blanda ner havregryn och vetemjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
  5. Fördela smeten över rabarbern i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
  7. Serveras ljummen med vaniljsås eller glass!
2 Jan 2020